21 Kasım 2024 Perşembe



15:26   ÇAMLıYAYLA’DA ÖĞRENCILERE EĞITIM DESTEĞI   15:23   “SPORU TABANA YAYMAK ISTIYORUZ”   15:18   TÜRK BAYRAĞıNı İTALYA’DA DALGALANDıRDıLAR   00:09   EĞITIM SEN’DEN ‘GIYIM KODU’ PROTESTOSU!   00:06   İŞÇİ KARDEŞ, PATRON KALLEŞ   00:03   BAŞKAN TUNCER’E ÇİRKİN İFTİRA!   01:52   DMD HASTASI DENİZ ALİ İÇİN YARDIM GECESİ DÜZENLENDİ   15:13   SİYASET VE İŞ DÜNYASI BU DÜĞÜNDE BULUŞTU   15:06   MAVİ BAŞKAN: ‘ERDEMLİ SİYASET DEĞİL, HİZMET İSTİYOR’   09:48   ÇÖPTE BULUNAN BEBEĞİN ANNESİ TUTUKLANDI   09:40   KUM ZAMBAKLARI KORUMA ALTINA ALDI   09:28   TOROSLAR’DA 30 YIL SONRA BİR İLK!   09:32   YAŞATıRKEN ÖLMEK ISTEMIYORUZ!   09:23   ‘YAŞAMı SAHIPLEN’ KAMPANYASıNA YOĞUN ILGI!   15:00   MİLLETVEKİLİ AKIN: “MERSİNLİLERİ, ‘EKMEK VE ADALET’TE BULUŞMAYA DAVET EDİYORUZ”   09:41   AKMİB’İN AĞUSTOS AYı IHRACATı 453,5 MILYON DOLAR   09:39   ROTTERDAM’I GEÇECEĞİZ!   09:30   MERSIN’DE AILE HEKIMINE BıÇAK ÇEKILDI   09:17   MEZİTLİ BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE KIRTASİYE DESTEĞİ   13:08   MERSİN’İ BİR ARAYA GETİREN SÜNNET DÜĞÜNÜ  
 
 
 
 
MTSO, Üyelerini geleceğe hazırlıyor
   

MTSO üyelerini geleceğe hazırlamaya devam ediyor. Dünya ticaretinde çığır açacak yapay zeka ve yeşil dönüşüme yönelik farkındalık çalışmalarının ardından bu kez Komiteler Ortak Toplantısı’na Fütürist Alpan Manas davet edilerek üyelere geleceğin sektörlerine ve mevcut sektörlerdeki dönüşümlere dair bilgi aktarıldı. ‘İş dünyası ve işin geleceği’ konulu sunumuyla Manas, sektörleri nelerin beklediğine, sektör temsilcilerin neler yapması gerektiğine dair ışık tuttu. Manas, bir sonraki adımda Mersin’in iş geleceğiyle ilgili arama konferansı düzenlemesi, tüm sektörlerin geleceğini masaya yatırıp bugünden önlem alınması tavsiyesinde bulundu.

 

Tarih : 23 Mayıs 2024 Perşembe 14:32

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Komiteler Ortak Toplantısı düzenlendi. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol ve Yönetim Kurulu Üyelerinin de katıldığı toplantının konuğu Fütürist & Seri Girişimci Alphan Manas oldu. Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır meslek komitelerinin odanın hazırladığı projelerin ve vizyonunun mutfağı olduğunu yineledi. “Meslek Komiteleri etkin çalışırsa odamız etkin çalışır ve daha verimli oluruz” diyen Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2023 yılı meslek komiteleri performansına baktığımızda öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Komitelerimiz geçen yıl 22 sektör toplantısı, 16 seminer ve konferans düzenlemiş. Beş adet eğitim organize etmiş, 50 kurum ziyareti, yedi adet sektörel komite toplantısı gerçekleştirmiş. İki adet meslek komiteleri ortak toplantısı yapılmış. Dokuz yurtiçi fuar katılımı sağlanmıştır. Meslek komitelerimizin aldığı kararlara istinaden; mahkemelerden, vergi dairesine birçok kamu kurumundan, gayrimenkul eksperliğine kadar 644 yazışma yapılmıştır. Meslek Komitelerimizin 2024 Ocak-Mayıs performansına bakıldığında ise hem nitelik ve verimlilik, hem de etkileri açısından çok daha etkili olduğunu görüyoruz. Bu emekler için gerçekten her bir meslek komite üyemize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

 

“DİKKATLİ OLMAMIZ GEREKEN BİR SÜREÇ”

Ardından ekonomik değerlendirmeler yapan Çakır, zor bir süreçten geçildiğini belirterek harcamalarda, yatırımlarda büyüme stratejilerinde dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Firmalar ne kadar güçlüyse Mersin ekonomisinin de o kadar güçlü olacağını kaydeden Çakır, verilen emeklerin hedefe ulaşması gerektiğini vurguladı. Birlikte hareket etmenin önemine de değinip bu birlikteliğin başarı örneği olarak mesleki eğitim projesini gösteren Çakır, “Komitelerimizin ortak katılımıyla Mesleki Eğitim Çalıştayı yapıldı. Böylesi geniş katılımlı ve iş dünyasının öncü olduğu bir çalıştayın Türkiye’de ilk olduğu söylendi. Komite üyelerimiz artık meslek liseleriyle sürekli birlikte. Meslek liseleri ise iş dünyasına daha yakın. Birbirimizi daha iyi tanımaya başladık. Mesleki eğitimde bir Mersin Modeli ortaya çıkmak üzere. Demek ki, birlik beraberlik yakalandığı zaman, bu başarılar ortaya çıkabiliyor” dedi.

Ardından yürütülen çalışmalar ve projeler hakkında bilgi paylaşan Çakır, önümüzdeki süreçte önceliğin verimlilik, kümelenme, firmaların dış ticarete hazırlanması sürdürülebilirlik gibi konuların olacağını söyledi.

 

“TÜRKİYE’DE ÖNCÜ ODA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Çakır konuşmasını, “Nasıl ki Türkiye’ye inovasyon kavramını öğreten, Türkiye’nin ilk bölgesel yenilik stratejisini uygulayan Oda bizsek, herkes bilsin ki Meslek Komitelerimiz, Meclisimiz, Yönetim ve çalışanlarımızla, kent ekonomisindeki yeşil dönüşümü, dijitalleşmeyi, verimliliği, kümelenme ve yenilikçi mesleki eğitimi hayata geçirecek kurum da yine biz olacağız” diye sürdürdü. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da MTSO’yu Türkiye’nin şu anda en etkin çalışan, en nitelikli proje üreten, kalite standartlarıyla ilk beş Ticaret ve Sanayi Odası arasında gösterdiğini kaydeden Çakır, “Yapılması planlanan Orta Anadolu ve Doğu Akdeniz’e uzanan ekonomi havzasıyla, Mersin, ekonomik anlamda Türkiye’nin yeni İstanbul’u, bölgemiz ise Türkiye’nin yeni Marmara Bölgesi olmaya adaydır. Kenti bu hızlı değişime hazırlamak gerekir” dedi.

 

İZOL: “MTSO, BU ŞEHRİN ÇİMENTOSU”

Toplantının açılışında konuşan Meclis Başkanı Hamit İzol ise, “MTSO bu şehrin çimentosu, birleştirici gücü. Biz, birlikte bir gücüz ve bu birlikteliğimizi her zaman devam ettirelim” dedi. MTSO Komitelerinin yaptığı çalışmaların, taleplerinin, projelerinin TOBB’un çalışmalarına da yön verdiğini hatırlatan İzol, önümüzdeki süreçte de Komite Üyelerinin çalışmalarına, ortaya koyacakları güzel projelerle devam edeceğine inandığını söyledi.

 

MANAS: “GİRİŞİMCİLİĞİN GELECEĞİ VAR, GİRİŞİMCİLERE ÖNAYAK OLUN”

İş dünyası ve işin geleceği konulu sunumunda Fütürist Alphan Manas önümüzdeki süreçte birçok sektörün yok olup birçoğunun da dönüşeceğini söyledi. Bunun şimdiden başladığına işaret eden Manas, “Girişimciliğin ise geleceği var. Tek kişilik milyar dolarlık girişimler olacak. Lütfen Oda olarak girişimcilere önayak olun” ifadelerini kullandı. Bu girişimlerin sürelerinin ise geçmişteki kadar uzun soluklu olmayacağını kaydeden Manas, 1935’te şirketlerin ortalama ömrünün 90 yıl olduğunu hatırlatıp bu rakamın 2026’da 14 yıla düşeceğini söyledi. Artık babadan oğula şirket devrinin olmayacağını kaydeden Manas, işletmelerin şekil değiştirip yoğun işgücüne de ihtiyaç olmayacağını hatırlattı. Mavi yakalıların yerini metal yakalıların alacağına dikkat çeken Manas, “Gelecekte işçilik maliyetleri, ulaşım, lojistik yakıt harcamaları minimum düzeye inecek. Otonom teslimatlar, yolda üretim, robot mağazalar, dronla teslimat dolapları devreye girecek” dedi.

Artık yetkinliklerin değiştiğini, analitik düşünme ve inovatif olmanın öne çıktığını kaydeden Manas, teknoloji kullanımının öğrenilen bir konu olmaktan çıkıp yetkinliğe dönüştüğünü, ben teknolojiden anlamıyorum demek gibi bir durumun olamayacağını bu nedenle teknolojiye hakim olmaya çalışmak gerektiğini söyledi.

 

“2045, ÖLÜMSÜZLÜK YILI OLARAK GÖRÜNÜYOR”

2030’dan sonra yazılımcı ihtiyacı kalmayacağını, endüstriyel tasarımcıların öne çıkacağını, tarım sektörünün yazılımdan daha değerli olabileceğini söyleyen Manas, bu alanda da dikey tarıma ve az su kullanım sistemlerine geçileceğini bildirdi. Tarımsal ihracatın buğday gibi ana kalemler dışında kalmayacağını, gelişen seracılıkla her ülkenin her ürünü üreteceğini ifade eden Manas, kapitalist sistemin de bu anlamda değişeceğine işaret ederek, “Marjinal maliyet ekonomisine doğru gidiyoruz. Barter ekonomisi başlayacak” değerlendirmesini yaptı. 2017’de başlayan çalışmalar ve yapay zeka desteğiyle artık hayvanlarla iletişim kurulabileceğini, hayvansal et ve sütün yerini bitkisel et ve sütün alacağını kaydeden Manas, “Ayrıca 2030’dan sonra doğanlar büyük ihtimal ölmeyecek. 2045 ölümsüzlük yılı olarak görünüyor. Çünkü artık hücreler geri çevrilmeye başladı. 2030’a geldiğimizde insanların hafızaları internete yüklenmeye başlayacak” dedi. Doğal kaynakların azalmaya başlamasıyla karbon vergileri, su vergilerinin artacağını, insanların verginin az olduğu ülkelere göç yolları arayacağını belirten Manas, “İletişim, üretim teknolojisinin artan dijitalleşmesi ve aracıların kalkmasıyla birlikte verimlilikte ciddi oranda artışlar yaşanırken işgücü enerji ve lojistik giderler ihmal edilebilir boyuta indirgenecek” ifadelerini kullandı.

Toplantı, Genel Sekreter Mahmut Taşhan’ın Odanın kurumsal yapısı hakkında verdiği bilgiler ve Başkan Hakan Sefa Çakır’ın komite üyelerinin sorularını yanıtlamasıyla son buldu.

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA