1 Haziran 2024 Cumartesi



14:46   BAŞKAN YıLDıZ, SAHADA ÇALıŞMALARı INCELEDI   14:13   MERSIN’DEKI MÜSTEHCEN YAYıN OPERASYONU: 4 TUTUKLAMA   13:07   “3’ÜNCÜ ESENLI ÜZÜM ŞENLIĞI TEMMUZ’DA DÜZENLENECEK”   11:50   ANEMURIUM ANTIK KENTI ’UNESCO’ DÜNYA MIRASı LISTESINE TEKLIF EDILECEK   11:48   BAŞKAN SEÇER, FORD TRUCKS BAYI AÇıLıŞı’NA KATıLDı   11:47   ÜZÜM BAĞLARıNıN KURAKLıĞA KARŞı DIRENCINI ARTıRACAK MALZEME ÜRETTILER   11:45   İLAÇLAMA EKIPLERI SAHADA   11:44   BAŞKAN YıLDıZ, ÜRETICI VE KÖYLÜ PAZARıNı GEZDI   11:43   MERSIN’DE ’ULUSLARARASı ÇATıŞMA KURBANı MASUM ÇOCUKLAR GÜNÜ’ ETKINLIĞI DÜZENLENDI   11:42   AFRIKALı ÖĞRENCILER FILISTIN HALKıNA DESTEK IÇIN ’DAPKE’ DANSı YAPTı   11:36   YENIŞEHIR BELEDIYESI AĞAÇLANDıRMA ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   11:27   MERSIN’DE IŞ YERINDE ÇıKAN YANGıN SÖNDÜRÜLDÜ   11:26   GıDA ZEHIRLENMESI IDDIASı: 83 IŞÇI TABURCU OLDU   11:25   MSK GÖZÜNÜ ŞAMPIYONLUĞA DIKTI   11:43   ATHİB BAŞKANı DOĞAN, AKİB’IN YENI KOORDINATÖR BAŞKANı OLDU   11:42   “PAMUKLUK BARAJı İSALE HATTı PROJESI 2026 YıLıNDA TAMAMLANACAK”   11:39   İSKENDERUN TSO’DAN TARSUS TSO’YA ZIYARET   11:37   MEZOPOTAMYA’DA MERSIN RÜZGARı ESTI   11:34   “NEFES ALAN BIR TOROSLAR HEDEFINDEYIZ”   11:33   AMATÖR BALıKÇı, ZıPKıNLA YAKLAŞıK 6 KILOLUK BALON BALıĞı AVLADı  
 
 
 
 
Hazır giyim sektörü krizden çıkış için Afrika’da yatırım arayışında
   

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, sektörün dünya pazarlarında rekabetçiliğinin zayıflamaya devam ettiğini, döviz kurlarının yatay kalmasından dolayı fiyat tutturamayan firmaların Avrupa’dan gelen siparişleri kaçırdığını belirtti.

 

Tarih : 16 Mayıs 2024 Perşembe 12:01

Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında geçen yılı yüzde 9,2 kayıp ve 19,2 milyar dolar değer ile kapatan Türkiye’nin 2024 yılında dört ayında yüzde 13,8 azalışla 5,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Başkan Gürkan Tekin, sektördeki kayıpların aydan aya derinleştiğini vurguladı. Nisan ayında Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon sektör ihracatının yüzde 17,8 düşüşle 1 milyar 230 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini dile getiren Başkan Gürkan Tekin, “Artan maliyetlere karşın döviz kurlarının yatay bir seyir izlemesi nedeniyle fiyat tutturamadığımız için Avrupa’dan gelen siparişleri kaçırmaya devam ediyoruz. Bazı firmalarımız zararına da olsa bu siparişleri alarak çarkların dönmesini sağlama gayretinde ama bu durum sürdürülebilir değil. Sektörümüzde ciddi istihdam kayıpları yaşanıyor. Bazı işletmelerimiz üretime ara verdi, bazıları sektörden çekildi bazıları da küçülerek butik işletmeler halinde ayakta kalmaya çalışıyor.” dedi.

 

“FİRMALARIMIZ MALİYET AVANTAJINA SAHİP FAS, TUNUS, CEZAYİR VE MISIR’DA YATIRIM ARAYIŞINDA”

Türkiye’de artan maliyetlerin yanı sıra baskılanan kur nedeni ile hazır giyim ve konfeksiyon firmalarının yatırımlarda Afrika’ya yöneldiğine dikkati çeken Başkan Gürkan Tekin, “İhracat pazarlarını kaybetmemek için gayret gösteren firmalarımız, Fas, Tunus, Cezayir ve Mısır gibi maliyet avantajlarına sahip ülkelerde yatırım arayışına girdiler. Bu durumun ülkemizde sektörümüzün kan kaybetmesini daha da hızlandırmasından endişeliyiz.” diye konuştu.

 

“ULUSAL BİR EYLEM PLANI ORTAYA KOYARAK DÜNYA ÇAPINDA MARKALAR YARATMALIYIZ”

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün enflasyon-kur-faiz sarmalından en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Başkan Gürkan Tekin, yaşanan krizden çıkış yolunun markalaşma ve katma değerli üretimden geçtiğini ancak firmaların bu yatırımları yapabilecek ekonomik gücü kalmadığını ifade etti. Başkan Gürkan Tekin, şunları söyledi: “Markalaşma ve katma değerli üretime geçebilmek için gerek makine parkuru gerek insan kaynağı gerekse Avrupa Yeşim Mutabakatı’na uyumlu yeşil dönüşüm yatırımlarının yapılması gerekiyor. Uluslararası alanda ciddi tanıtım faaliyetleriyle firmalarımızın desteklenmesine de ihtiyaç var. Firmalarımız bu konularda ellerinden geleni yapma gayretindeler, ancak son dönemlerde yaşanan kayıplardan dolayı işletme sermayelerinde de ciddi erimeler yaşandığından bu denli büyük bir dönüşümü hayata geçirebilecek yatırım yapma imkânı da kalmadı. Devletimizin desteği ile ulusal çapta bir eylem planı ortaya koyarak sektörümüzü ayağa kaldırmamız gerekiyor. Bununla birlikte dünya çapında markalar yaratmak konusunda adımlar atabilirsek sektörümüzün önü açılacaktır.”

 

“AHKİB’İN NİSAN AYI İHRACATI 25,2 MİLYON DOLAR”

AHKİB’in nisan ayında ihracatı performansını da değerlendiren Başkan Gürkan Tekin, yılın dördüncü ayında 25 milyon 248 bin dolar dış satım gerçekleştirdiklerini açıkladı. Söz konusu dönemde bölge ihracatında yüzde 17,1 oranında düşüş yaşandığını bildiren Başkan Gürkan Tekin, şöyle konuştu: “AHKİB bölgesinde nisan ayında 3 bin 185 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren sektörümüz, en fazla bayan dış giyim, bay dış giyim ve diğer hazır eşya ürün gruplarını ihraç etti. Bayan dış giyimde 12 milyon 974 bin dolar, bay dış giyimde 5 milyon 320 bin dolar, diğer hazır eşyada 3 milyon 549 bin dolar ihracat değerine ulaştık. Söz konusu dönemde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde Hollanda 12 milyon 120 bin dolar değer ile birinci sırada yer aldı. Bu ülkeyi 2 milyon 733 bin dolar değer ile Almanya ikinci sıradan, 1 milyon 683 bin dolar değer ile İspanya üçüncü sıradan takip etti.” (iha)

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA