20 Mayıs 2024 Pazartesi



10:58   ARAÇ DENETIMLERI SıKLAŞTı   10:56   ÜVEY OĞLUNDAN ŞIDDET GÖRÜP ŞEHRI TERK ETTI   15:27   BAŞKAN SEÇER, AKÜLÜ SANDALYE DAĞıTıM TÖRENI’NE KATıLDı   15:22   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT’TEN 19 MAYıS MESAJı   14:29   MERSIN’DE YÜRÜYÜŞ VE GÖSTERILERE GEÇICI YASAK   12:11   MERSIN’DE KONAKLAMA TESISLERI DENETLENDI   12:10   BAŞKAN SEÇER’DEN ‘19 MAYıS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLIK VE SPOR BAYRAMı’ MESAJı   12:09   BAŞKAN YıLDıZ, ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERINI SEVINDIRDI   10:35   BÜYÜKŞEHIR HAYATıN HER ALANıNDA ENGELLI BIREYLERIN YANıNDA   10:33   "ÇOK CIDDI BIR BORÇ YÜKÜYLE KARŞı KARŞıYAYıZ"   10:31   19 MAYıS RUHU TÜM MERSIN’I SARDı   10:28   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN DOĞA TUTKUNLARıNA MÜJDE   10:27   MERSIN’DE ARANAN ŞAHıSLARA OPERASYON: 95 GÖZALTı   10:26   YENIŞEHIR BELEDIYESI 19 MAYıS AYAK TENISI TURNUVASı BAŞLADı   15:06   TRAKTÖR ILE ILAÇ TANKıNıN ARASıNDAKI ŞAFTA KıYAFETLERI DOLANAN KıZ FECI ŞEKILDE CAN VERDI   12:01   HAZıR GIYIM SEKTÖRÜ KRIZDEN ÇıKıŞ IÇIN AFRIKA’DA YATıRıM ARAYıŞıNDA   12:00   SILIFKE’DE SATıLAN İRAN VE ANTALYA KARPUZUNA RUS VATANDAŞLAR BÜYÜK ILGI GÖSTERIYOR   11:59   SILIFKELI ÖĞRENCILER, ETWINNING PROJE GÜNÜ SERGISINDE BÜYÜK BAŞARı ELDE ETTI   11:57   “TÜRKIYE’DE SAYGıN BIR ITFAIYE TEŞKILATıYıZ”   11:54   “ERDOĞAN’ıN OY TEHDIDI YASAL DÜZENLEME OLDU”  
 
 
 
 
“Mersin’in büyümesini doğru planlamayız”
   

Her açıdan hızla büyüyen Mersin’in verilerine bakıldığında önümüzdeki 10-15 yılda İstanbul’un ardından Türkiye’nin ikinci büyük ekonomisi konumuna gelme potansiyeli olduğunu kaydeden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, bu büyümeden yabancılar yerine yerel halkın kazanç elde edeceği doğru planlamaya ihtiyaç duyulduğunu belirtip bu planlama için akademisyenlerden destek istedi. Mersin arazilerine fabrikalarına yurtdışından yoğun talep olduğunu vurgulayan Çakır, böylesi kıymetli alanların Mersin’in yerli halkında kalmasının önemini dile getirip, “Bir dalga geliyor, görüyoruz. Önlem alarak bu dalganın bir tsunamiye dönüşmesini engellemeliyiz. Buna doğru hazırlanmalıyız. Mersin’in büyümesini doğru planlamalıyız” değerlendirmesini yaptı.

 

Tarih : 10 Mayıs 2024 Cuma 11:15

Uluslararası Katılımlı Ekonomi Araştırmaları ve Finansal Piyasalar Kongresi’nin (IERFM) 8’incisi Mersin’de düzenlendi. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Toros Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi ev sahipliğindeki Kongre, ekonomi ve finans alanında çalışan akademisyenler, piyasa profesyonelleri ve finans medyasını bir araya getirdi. Verimlilik ve mikro perspektif bakış açısıyla düzenlenen Kongre’nin açılış oturumunda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’nun sorularını yanıtladı. Mersin ekonomisi ve verimlilik temasıyla düzenlenen oturumda Mersin ekonomisinin mevcut durumu değerlendirilip verimlilik artırılarak kent ekonomisinin güçlendirilmesi için neler yapılabileceği ele alındı.

 

“İŞ ARAYAN 50 BİN KİŞİYE ODAKLANDIK”

Verimlilik odaklı oturumda Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’nun işletmelerde verimin artması için öncelikle ne yapılması gerektiği sorusunu yanıtlayan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, firmaların dijitalleşmeye öncelik vermesi, ardından kalifiye personele ulaşması gerektiğini söyledi. Fason üretimin işçilik maliyeti düşük ülkelere yönlendirilmesinin önemine değinen Çakır, Türkiye’de katma değerli ürün üretimine geçilmesi gerektiğini vurguladı. Dijitalleşmenin firmanın mali gücüyle bağlantılı olduğuna dikkat çeken Çakır, bu nedenle Oda olarak ilk etapta firmalardaki verimin artması için doğru personelin doğru işletmeyle buluşmasına ve kümelenme çalışmalarına odaklandıklarını söyledi. İŞKUR verilerine göre Mersin’de 50 bin kişinin iş aradığını, fabrikaların ise çalışacak personel bulamadığını hatırlatan Çakır, “Müşteri hazır, siparişler geliyor, firmalarımız bu talebe yanıt vermek için kapasitelerini artırmak istiyor ama personel bulamıyor. Bu sorunu çözmek için iş arayan 50 bin kişiyi işe yerleştirecek çalışmalara yöneldik” dedi. Bu noktadan hareketle sektörlerin talep ettiği personel yapısını oluşturacak sertifikalı eğitimler düzenlemeye hazırlandıklarını bildiren Çakır, aynı zamanda meslek okullarından mezun olup iş bulamayan teknikerlerin de büyük bir verim kaybı oluşturduğu düşüncesiyle bu öğrencilerin de işe yerleştirilmesine yönelik Milli Eğitim İl Müdürlüğü işbirliğinde çeşitli projeler yürüttüklerini söyledi.

 

“DÜNYANIN KIT KAYNAKLARI FİZİBİL KULLANILMALI”

Her alanda verimin artması için önce doğru planlama yapılması gerektiğine değinen Çakır, şunları söyledi:

“Maalesef planlamayla ilgili ciddi sorunlar var. Bölge olarak ülke olarak planlama yapmalıyız. Bunu başarsak da yetmez. Dünyanın kıt kaynaklarının fizibil kullanımı için planlamayı dünyaya yaymalıyız. Ama görüyoruz ki bu konuda dünyada da sorun var ve çözülemiyor. Yurtdışında katıldığımız fuarlarda da bu konuyu sık sık gündeme getiriyoruz. Örneğin limon. Bu ürünü Türkiye, İspanya, Afrika, Mısır gibi 10 ülke üretiyor ve tüketen de 200 ülke var. Dünyada hızlı nüfus artışı var ve bir süre sonra bu ürün yetmeyecek. Dünya olarak ihtiyaçlar belirlenip hangi ürüne ihtiyaç varsa doğru planlamayla en verimli üretim yapısına ulaşılmalı.”

Mersin’in de bu noktada doğru planlanmasının büyük önem taşıdığına işaret eden Çakır, kentin olanakları nedeniyle hızla büyüdüğünü ve yapılan tüm analizlerin önümüzdeki 10 yılda büyük bir ekonomiye dönüşeceğini gösterdiğini söyledi. Ancak bu büyümenin doğru kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden Çakır, “Şu anda kent bu büyümeye hazır değil. Nasıl hazır hale gelmemiz gerektiğini akademisyenlerle, iş dünyasıyla, yerel yönetimlerle, Kalkınma Ajansımızla, STK’larla iş birliği içinde şimdiden çalışmalıyız” dedi. Nükleer Santral yatırımını örnek gösteren Çakır, “Bu yatırım sırasında bölgeye talep artınca o dönem herkes evini, arazisini yüksek olduğunu düşündüğü rakamlarla yabancılara sattı. En bakir alanlarımız kötü yapılaşmayla bozuldu. Çevremizi bozmadan, zenginliğimizi koruyarak büyüyebilmeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

“EKONOMİSTLER MERSİN’DE BULUŞTU”

Bilim insanları arasındaki etkileşimi artırmak, genç akademisyenlere motivasyon kaynağı olmak ve literatüre katkı sağlamak amacıyla düzenlenen organizasyon iki tam gün sürecek. 3 ayrı salonda eş zamanlı olarak gerçekleşecek toplam 6 oturum ve 16 panelde tamamlanacak. Kongrede oturumlar arasında Gazeteci Aslı Şafak, ‘Ekonomi ve Kadın’, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Prof. Dr. Burak Arzova ‘Finansal Tabloların Analizi’, İNFO Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz ‘Finans Piyasalarında Güncel Gelişmeler’ ve Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şaban Nazlıoğlu ‘Ekonometrik Modelleme Eğitimi’ konulu özel oturumlara konuk olacak.  İNFO Yatırım Kurumsal İletişim Direktörü Mine Uzun’un moderatörlüğünü üstlendiği kapanış oturumunda ise İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zahide Ayyıldız Onaran, Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan katılımcılara seslenecek. (Haber Merkezi)

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA