2 Mayıs 2024 Perşembe



19:05   EMEK SÖMÜRÜSÜNE KARŞı: SOKAKTA KAZANACAĞıZ!   19:04   MILLI EĞITIMDEN MILLI OLMAYAN DAVRANıŞ!   12:05   KUYUYA DÜŞEN IŞÇI YARALANDı   11:06   YıLıN ILK ÇEYREĞINDE YAŞ MEYVE SEBZE IHRACATı 963,4 MILYON DOLAR   11:04   KARTVIZITLER TICARI KÖPRÜYE DÖNÜŞÜYOR   11:03   VALI PEHLIVAN, MODEL FABRIKA VE YENILIK MERKEZI’NI ZIYARET ETTI   11:00   LOJISTIK MERKEZI’NIN YOL ÇALıŞMALARı BAŞLADı   10:59   ‘GÖKKUŞAĞıNıN ALTıNDA’ OYUNU ÇOCUKLARLA BULUŞTU   10:57   KADıNLAR YETENEKLERINI KEŞFEDIYOR   10:53   KONTROLDEN ÇıKAN OTOMOBIL KALDıRıMA VURDU, ONA METRELER KALA TıR DEVRILDI   10:48   ‘MAHZEN-35’ OPERASYONLARıNDA 6 AYRı ORGANIZE SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTILDI   10:47   TRAFIĞE KAPALı YOL MOTOSIKLET YARıŞ PISTINE DÖNÜŞTÜ   10:46   MERSIN’DE ARANAN ŞAHıSLARA OPERASYON: 54 TUTUKLAMA   10:14   SERALARDA SıCAK HAVADA ZORLU HASAT   10:12   ULUSLARARASı FILMLER, MERSINLI SINEMASEVERLERLE BULUŞTU   10:10   ÇOCUKLAR BÜYÜKŞEHIRLE HEM EĞLENECEK HEM ÖĞRENECEK   10:09   MTSO, SıFıR ATıK ILE MERSIN’I GELECEĞE HAZıRLıYOR   17:21   ROMANYALı ÖĞRENCILER AKDENIZ’IN ILK VE TEK ÖĞRENME MERKEZINI ZIYARET ETTI   17:19   TARSUS GASTRONOMI MERKEZI, ŞEHRIN GÖZDE MERKEZI HALINE GELDI   13:48   MERSIN’DE ÇAMKESE BÖCEĞINE KARŞı BIYOLOJIK MÜCADELEYE BAŞLANDı  
 
 
 
 
“Yılın ilk çeyreğinde yüzde 6 artışla 551 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik”
   

 

Tarih : 19 Nisan 2024 Cuma 11:58

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, 2024 yılı ilk çeyreğinde 551 milyon 186 bin dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. 2024 yılı Ocak-Mart ayları arasında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artış sağladıklarını belirten AHBİB Başkanı Veysel Memiş, en yüksek değerlere Irak, Suriye ve Cezayir pazarlarında ulaşırken Tunus, Küba, Endonezya ve Nijerya pazarlarında ihracat hacminde 4 haneli artışlara imza attıklarını duyurdu.

 

ETİYOPYA ALIM HEYETİ PROGRAMI MERSİN’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

AHBİB olarak bir yandan ana ihracat kalemlerinden olan ürünlere yönelik kota uygulamalarının kaldırılması için çalışmalar yürütürken diğer yandan prestijli fuarlarda tanımlar yaptıklarını ve ticaret heyetleri düzenlediklerini kaydeden AHBİB Başkanı Veysel Memiş, mart ayında Japonya’nın başkenti Tokyo’da 49’uncusu düzenlenen Foodex Japan Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’na katıldıklarını, Mersin’de Etiyopya Alım Heyeti Programı’nı başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Başkan Veysel Memiş, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ev sahipliğinde, AHBİB organizasyonunda 18 Mart’ta gerçekleştirilen Etiyopya Alım Heyeti Programı’nda Akdenizli gıda ihracatçılarının 12 Etiyopyalı firmanın temsilcileriyle B2B görüşmeleri yaptığını belirtti. Başkan Veysel Memiş, ağırlıklı olarak susam, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörlerinde faaliyet gösteren Etiyopyalı firmaların katıldığı etkinlikte yeni ticaret bağlantıları sağlandığını ifade etti.

 

“TÜRK BULGURUNU RUSYA’DA ETKİN ŞEKİLDE TANITACAĞIZ”

Türk mutfağında ayrı bir yeri olan bulguru dünya genelinde tanıtmak için hazırladıkları projede Rusya’yı hedef pazar olarak belirlediklerini ifade eden Başkan Veysel Memiş, bu ülkede çok yönlü etkinlikler yapacaklarını söyledi. Başkan Veysel Memiş, “Rusya’ya yönelik bulgur ürününün tanıtımının yapılarak imajının geliştirilmesini, pazardaki sürdürülebilirliği ve dikkat çekiciliği sağlayarak ihracatının artırılmasını hedefliyoruz. Projemiz kapsamında sosyal medya platformlarında Türk bulgurunun tanıtımını yapacağız. Rusya’nın en popüler bölgelerindeki dijital ekranlarda Türk bulgurunu göstereceğiz. Rus TV programlarında yer alacağız. Rusya’da tadım etkinlikleri ve iş görüşmeleri gerçekleştireceğiz.” dedi.

 

“KOBİ ÖLÇEĞİNDEKİ FİRMALARIMIZI MTOSB’DEKİ ORTAK ALANDA BULUŞTURACAĞIZ”

Bakliyat sektörünün merkezi konumunda bulunan Mersin’de önemli bir proje için de harekete geçtiklerini bildiren Başkan Veysel Memiş, MTOSB yönetimi ile ortak protokol ile AHBİB İhracatçılar Sitesi kurulması için prensipte anlaştıklarını açıkladı. Başkan Veysel Memiş, “Taslak projemize göre, 150 bin metrekare alana sahip sitede 1.000’er metrekarelik alanların tahsisini sağlayıp, KOBİ ölçeğindeki ihracatçılarımızı ortak bir alanda buluşturarak sektörümüzü büyütmeyi hedefliyoruz. Bu projenin hayata geçirilmesi için yaptığımız çalışmalarda bizlere büyük destek veren MTOSB Başkanı Sayın Sabri Tekli’ye ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

“YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 154 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİK”

Mart ayında 196 milyon 928 bin dolar ihracat gerçekleştiren ve 2024 yılı ilk çeyreğinde 551 milyon 186 bin dolar dış satıma ulaşan AHBİB’in performansını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Veysel Memiş, şunları söyledi: “AHBİB bölgesinde sektörümüz 662 bin 843 ton ürünü uluslararası pazarlarda değere dönüştürdü. En yüksek ihracat değerlerine bakliyat, pastacılık ürünleri, şeker ve şeker mamullerinde ulaştık. 2024 yılı Ocak-Mart döneminde 113 milyon 314 bin dolar bakliyat, 84 milyon 412 bin dolar pastacılık ürünleri, 77 milyon 353 bin dolan şeker ve şeker mamulleri ihraç ettik. Yılın ilk çeyreğinde 154 ülkeye ihracat gerçekleştiren Birliğimiz, en yüksek değerleri Irak, Suriye ve Cezayir pazarlarında elde etti. Irak’a 103 milyon 236 bin dolar, Suriye’ye 39 milyon 376 bin dolar, Cezayir’e 29 milyon 573 bin dolar ihracat yaptık. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkelerin başında Tunus, Küba, Endonezya ve Nijerya geldi. Tunus’a yüzde 2 bin 996 artışla 21 milyon 77 bin dolar, Küba’ya yüzde 2 bin 971 artışla 1 milyon 239 bin dolar, Endonezya’ya yüzde 2 bin 819 artışla 2 milyon 552 bin dolar ve Nijerya’ya yüzde 1.071 artışla 8 milyon 172 bin dolar ihracat gerçekleştirdik.” (Haber Merkezi)

 

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA