19 Mayıs 2024 Pazar



15:27   BAŞKAN SEÇER, AKÜLÜ SANDALYE DAĞıTıM TÖRENI’NE KATıLDı   15:22   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT’TEN 19 MAYıS MESAJı   14:29   MERSIN’DE YÜRÜYÜŞ VE GÖSTERILERE GEÇICI YASAK   12:11   MERSIN’DE KONAKLAMA TESISLERI DENETLENDI   12:10   BAŞKAN SEÇER’DEN ‘19 MAYıS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLIK VE SPOR BAYRAMı’ MESAJı   12:09   BAŞKAN YıLDıZ, ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERINI SEVINDIRDI   10:35   BÜYÜKŞEHIR HAYATıN HER ALANıNDA ENGELLI BIREYLERIN YANıNDA   10:33   "ÇOK CIDDI BIR BORÇ YÜKÜYLE KARŞı KARŞıYAYıZ"   10:31   19 MAYıS RUHU TÜM MERSIN’I SARDı   10:28   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN DOĞA TUTKUNLARıNA MÜJDE   10:27   MERSIN’DE ARANAN ŞAHıSLARA OPERASYON: 95 GÖZALTı   10:26   YENIŞEHIR BELEDIYESI 19 MAYıS AYAK TENISI TURNUVASı BAŞLADı   15:06   TRAKTÖR ILE ILAÇ TANKıNıN ARASıNDAKI ŞAFTA KıYAFETLERI DOLANAN KıZ FECI ŞEKILDE CAN VERDI   12:01   HAZıR GIYIM SEKTÖRÜ KRIZDEN ÇıKıŞ IÇIN AFRIKA’DA YATıRıM ARAYıŞıNDA   12:00   SILIFKE’DE SATıLAN İRAN VE ANTALYA KARPUZUNA RUS VATANDAŞLAR BÜYÜK ILGI GÖSTERIYOR   11:59   SILIFKELI ÖĞRENCILER, ETWINNING PROJE GÜNÜ SERGISINDE BÜYÜK BAŞARı ELDE ETTI   11:57   “TÜRKIYE’DE SAYGıN BIR ITFAIYE TEŞKILATıYıZ”   11:54   “ERDOĞAN’ıN OY TEHDIDI YASAL DÜZENLEME OLDU”   11:52   “OKUMA YAZMA BILMEYEN KADıN KALMASıN”   11:50   TARSUS BELEDIYESI’NDEN TARıMA IVME KAZANDıRACAK HAMLE  
 
 
 
 
EĞRİÇAYIR YAYLASI’NDA BALDA İLK HASAT YAPILDI
   

 ’TA’ değerine sahip olduğu tescillenen Eğriçayır Yaylası balının ilk hasadı için arı maskeleri giyildi, körükler yakıldı, kovanlarının içerisinden ballı petekler bir bir alınarak sağım yapıldı

 

Tarih : 5 Temmuz 2023 Çarşamba 15:52

Kıvrım kıvrım akan menderesleri, bin bir çiçekten oluşan doğası ile şifa kaynaklı Eğriçayır Yaylası balının hasadı başladı. Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Mahir Turhan ve arıcı Celal Çay’ın birlikte yürüttüğü çalışma ile Türk arıcılığında total antimikrobiyal aktivite (TA) değerine sahip olan ilk bal olma özelliğine sahip olan balın hasadı ise özenle yapılıyor.

Dünya Arıcılık Örgütü tarafından, ‘Dünyanın en iyi balı’ seçilen ve total antimikrobiyal aktivite (TA) sahip olduğu tescillenen Eğriçayır Yaylası balının ilk hasadı için arı maskeleri giyildi, körükler yakıldı, arı kovanlarının içerisinden ballı petekler bir bir alındı. 300 yıllık bir arıcılık geleneğinin temsilcisi olan arıcı Celal Çay, peteklerin sırlarını özenle alarak sağımını özenle sağladı. Milyonlarca arının doğal ortamda ürettiği ballar, hem ülke içinde hem de yurt dışında satılmak üzere hazırlanmaya başlandı.

Türk arıcılığı adına gururlu olduklarını ve yılın ilk balını hasat ettiklerini için mutlu olduklarını belirten arıcı Celal Çay, “Eğriçayır Yaylası’nda 300 yıldır aile olarak arıcılık yapıyoruz. Eğriçayır Yaylası’nda üretmiş olduğumuz bal dünyada nadir bulunan Toplam Anti Mikrobiyal Aktivite (TA) değeri bulunan ballar arasında seçildi. Bu sebeple biz çok mutlu ve gururluyuz. Türk arıcıları olarak Anadolu yaylalarında en iyi balı üretip vatandaşlarımızın taleplerini karşılama içerisindeyiz. 2023 yılının ilk hasadına başladık, inşallah tüm arıcılarımız için verimli bir yıl olur” diye konuştu.

“Türk ballarının şifa özelliği”

Eğriçayır Yaylası balının total antimikrobiyal aktivite (TA) değerine sahip olduğunu tescilleyen Prof. Dr. Mahir Turhan da balın şifa özelliğine dikkat çekti. Turhan, “TA değeri yani Toplam Aktivite Değeri balların şifa özelliğini gösteren bir değerdir. Bal tüketilirken dikkat edilmesi konulardan biri balın gerçek olup olmadığı, diğeri güvenilirliği, üçüncü faktör ise şifa değeridir. Bir bal gerçek olabilir, güvenilir olabilir ama her balın şifa değeri aynı değildir. ‘TA’ değeri yüksek olan balların şifa değeri yüksektir. TA değerinin yüksek olması yalnızca şifa değerinin yüksek olması değil aynı zamanda doğal bal arayan vatandaşlarımız içinde bir yardımcı unsurdur. Bu değerin yüksek olması onun doğal olduğunun göstergelerinden birisidir. Allah’ın bir lütfu olarak, bu topraklar bal açısından çok zengindir. Bu zenginlik içerisinde 'bu topraklarda niçin TA değeri olmayan bal olmasın' inancıyla hareket ettik. Eğriçayır ballarında yaptığımız ‘TA’ taramaları çalışmaları bu inancımızı doğruladı” diye konuştu.

Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, eğriçayıryaylası, bal, hasat, prof.dr.mahirturan, celalçay, totalantimikrobiyalaktivite(TA), dünyaarıcılıkörgütü

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA