10 Mayıs 2024 Cuma



16:02   TARSUS BELEDIYESI ILE DOĞAYLA BÜTÜNLEŞEN SAĞLıKLı ADıMLAR   14:21   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN KÜLTÜR VE SANATA DESTEK   13:15   MERSIN’DE IKISI HEYKEL 74 PARÇA TARIHI ESER ELE GEÇIRILDI   12:22   MDTO’NA ’ÜNIVERSITEYE KATKı ÖDÜLÜ’ VERILDI   12:21   YENIŞEHIR BELEDIYESI 19 MAYıS AYAK TENISI TURNUVASı DÜZENLIYOR   11:17   AKMİB, VENEZUELA TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERI FUARı’NA ODAKLANDı   11:15    “MERSIN’IN BÜYÜMESINI DOĞRU PLANLAMAYıZ”   11:15   MERSIN’DE ORMAN ZARARLıLARıYLA BIYOLOJIK MÜCADELE SÜRÜYOR   11:12   KAPANıŞ TOPLANTıSıNDA 3 GÜNÜN DEĞERLENDIRMESI YAPıLDı   11:10   EMEKLILER YAZı ‘BAHAR ŞENLIĞI’ ILE KARŞıLADı   11:08   HELLO MERSIN HER YAŞA HITAP EDIYOR   11:07   MILLI EĞITIM MÜDÜRÜ ŞALVAR GIYDI, YAZMA TAKTı, ÖĞRENCILERLE BIRLIKTE ÇILEK HASAT ETTI   11:04   BOŞANMA AŞAMASıNDAKI EŞINI ÖLDÜRÜP INTIHAR ETTI   10:58   EHLIYET SıNAVıNDA ÖZEL DÜZENEKLE KOPYA ÇEKTIREN 5 ŞÜPHELI TUTUKLANDı   10:54   BAŞKAN YıLDıZ’DAN, ŞEHIT ANNESI RABIA BULUT’A “ANNELER GÜNÜ” ZIYARETI   10:50   CARETTALAR YARı FINAL’IN ILK MAÇıNı KAZANDı   11:11   TÜRKIYE’NIN NISAN AYı YAŞ MEYVE SEBZE IHRACATı 211,5 MILYON DOLAR   11:10   MERSIN’DE TURFANDA KIRAZ HASADı BAŞLADı   11:08   TARSUS BELEDIYESI’NDEN VERGI ÖDEMESI HATıRLATMASı   11:07   ’TÜRKIYE-KATAR GAZZE İYILIK GEMISI’ MERSIN’DEN UĞURLANDı  
 
 
 
 
“GEBELERİN YÜZDE 88’İNDE KORONAVİRÜS BELİRTİSİ İZLENEMİYOR”
   

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aysun Savaş Efesoy, hamilelerin yüzde 88’inde korona virüsün belirtilerinin izlenemediğini söyledi. Korona virüs testi yaptıran ve sonucu pozitif çıkan gebelerde ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk gibi hafif belirtiler olabileceğini belirten Efesoy, bu belirtilerin ise toplum ile benzer oranlarda olduğunu ifade etti.

 

Tarih : 23 Aralık 2020 Çarşamba 19:36

Op. Dr. Aysun Savaş Efesoy, tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınının hem anne adaylarında hem bebeklerde sağlık açısından endişeye neden olduğunu belirterek anne adaylarının pandemi döneminde dikkat etmesi gereken konuları da açıkladı. Salgının başlangıcından günümüze kadar geçen sürenin yeterli olmaması nedeniyle virüsle ilgili bilgilerin sınırlı olduğunu kaydeden Efesoy,  “Bu nedenle Covid-19’dan korunma ön planda yer almalı, gebelik izlemlerinde sağlık kuruluşunda geçirilen süre kısaltılmalı, muayene odasında az kişi bulunmalı, sağlık kuruluşunda enfeksiyon kontrol önlemleri alınmalı ve gebeye gerekli psikolojik destek verilmelidir” şeklinde konuştu. 

  “PIHTILAŞMA RİSKİNE KARŞI KAN SULANDIRICI İĞNE KULLANILMALI”

Korona virüs testi pozitif çıkan gebelerde ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk gibi hafif belirtilerin olabileceğini söyleyen Efesoy, “Akciğer enfeksiyonu, solunum yetmezliği, çoklu organ yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi ağır belirtiler de izlenebilmektedir. Neyse ki bu belirtilerin görülme sıklığı toplum ile benzer oranlarda ve Covid-19 pozitif gebelerin yüzde 88’inde belirti izlenmemektedir. Covid-19 belirtisi gösteren gebeler tanı için muayene edilmeli, uygun durumda laboratuvar tetkikleri istenmeli, tanı için burun/boğazdan sürüntü örneği alınmalıdır. Solunum sıkıntısı varsa karın bölgesi korunarak, onam alınarak, direk akciğer grafisi çekilebilir. Akciğer grafisinin radyasyon dozu çok düşüktür ve uygun önlemler ile rahatlıkla çekilebilir. Yine gerekli vakalarda düşük dozda, kontrast madde kullanılmadan, uygun önlemler ile akciğer tomografisi çekilebilir” dedi. Covid-19 için etkinliği kanıtlanmış bir tedavi seçeneğinin bulunmadığını belirten Efesoy, “ Testi pozitif hastalarda istirahat edilmesi, bol su tüketilmesi, beslenme desteğinin yanı sıra elektrolit dengesinin sağlanması önerilmektedir. Hem gebelikte hem de Covid-19 enfeksiyonunda pıhtılaşma riski arttığı için hastanede yatan gebelerde kan sulandırıcı iğne kullanılmalıdır ve taburculuk sonrası 7-14 gün devam edilmelidir" ifadelerini kullandı. 

 “VİRÜSÜN ANNEDEN BEBEĞE GEÇİŞ İHTİMALİ ÇOK DÜŞÜK”

Yapılan birçok çalışmada amniyotik sıvıda, kordan kanında, bebeğin eşinde ve yeni doğanın boğazından alınan sürüntüde virüsün saptanmadığını kaydeden Efesoy, "Bu verilere göre anneden bebeğe geçiş ihtimalinin olmadığı veya ihmal edilebilir düzeyde olduğu bildirilmiştir. Yine düşük riskinde artış saptanmamıştır. Tabii ki fetusta yapacağı etkiler için ileri araştırmalara ihtiyaç vardır” dedi. Aynı zamanda Covid-19 tanısının doğumun erken gerçekleşmesine neden olmadığını da söyleyen Efesoy, şu şekilde konuştu: “Doğum zamanlamasına hastalığın şiddetine, annenin genel durumuna ve ek hastalık varlığına göre karar verilir.  Doğum şekline ise gebeliğin tıbbi nedenlerine, klinik duruma ve aciliyete göre karar verilir. Doğum süresini kısaltmak için normal doğumda mekanik balon veya oksitosin ile suni sancı yöntemleri kullanılabilir. Suda doğum ve miad doğumlarda ise kordonun geç klemplenmesi önerilmemektedir. Doğum sonrası emzirmenin güvenliği ile ilgili veriler henüz yeterli değildir. Anne klinik olarak iyi durumda ise uygun önlemler ile anne bebeğini emzirebilir. Ancak annenin kiniğinin ağır olduğu durumlarda anne- bebek ayrımı en iyi seçenek olacaktır. Süt üretiminin devamı için süt sağılmasına devam edilmelidir”

Paylaş :
 
Etiketler :  gebe, korona, virüs, belirti, aysunsavaşefesoy, mersin,

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA