22 Kasım 2024 Cuma



13:20   ÖMÜR; “KIMSEYE PABUÇ BıRAKMAYıZ”   13:17   KıRATLı; “CHP’LI VEKILLERIN YAPTıĞı BARBARLıK VE EŞKıYALıKTıR”   13:15   KOCAMAZ; “TOPLUMDA ŞIDDET SıRADANLAŞTı”   13:13   ÇOCUKLAR, GÜNLERINI ÖĞRENEREK KUTLADı   15:26   ÇAMLıYAYLA’DA ÖĞRENCILERE EĞITIM DESTEĞI   15:23   “SPORU TABANA YAYMAK ISTIYORUZ”   15:18   TÜRK BAYRAĞıNı İTALYA’DA DALGALANDıRDıLAR   00:09   EĞITIM SEN’DEN ‘GIYIM KODU’ PROTESTOSU!   00:06   İŞÇİ KARDEŞ, PATRON KALLEŞ   00:03   BAŞKAN TUNCER’E ÇİRKİN İFTİRA!   01:52   DMD HASTASI DENİZ ALİ İÇİN YARDIM GECESİ DÜZENLENDİ   15:13   SİYASET VE İŞ DÜNYASI BU DÜĞÜNDE BULUŞTU   15:06   MAVİ BAŞKAN: ‘ERDEMLİ SİYASET DEĞİL, HİZMET İSTİYOR’   09:48   ÇÖPTE BULUNAN BEBEĞİN ANNESİ TUTUKLANDI   09:40   KUM ZAMBAKLARI KORUMA ALTINA ALDI   09:28   TOROSLAR’DA 30 YIL SONRA BİR İLK!   09:32   YAŞATıRKEN ÖLMEK ISTEMIYORUZ!   09:23   ‘YAŞAMı SAHIPLEN’ KAMPANYASıNA YOĞUN ILGI!   15:00   MİLLETVEKİLİ AKIN: “MERSİNLİLERİ, ‘EKMEK VE ADALET’TE BULUŞMAYA DAVET EDİYORUZ”   09:41   AKMİB’İN AĞUSTOS AYı IHRACATı 453,5 MILYON DOLAR  
 
 
 
 
KIZKALESİ’NİN UZANTISI TURİZME KAZANDIRILIYOR
   

Mersin’in simgelerinden biri olan ve turizme büyük bir katkısı olan Kızkalesi’nin kara uzantısı olan Korykos Kalesi’nin turizme kazandırılması hedefleniyor.

 

Tarih : 14 Ekim 2021 Perşembe 14:37

Mersin Üniversitesi, deniz içindeki konumuyla sadece Mersin’in değil, Türkiye’nin tarihi simgelerinden biri olan Kızkalesi’nin kara uzantısı olan Korykos Kalesi'ni de turizme kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Üniversitenin danışmanlığında Mersin Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kazı çalışmalarının bu yılki bölümü sona ererken, orta vadede kalenin sağlamlaştırılarak turizme açılması ve bölgenin bir açık hava müzesi haline getirilmesi hedefleniyor.

Mersin’in Erdemli ilçesi Kızkalesi Mahallesi'nde kıyıdan yaklaşık 600 metre uzaklıkta bir adacığın üzerine 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırılan Kızkalesi’nin karadaki bölümü olan Korykos Kalesi de turizme kazandırılıyor. Karadaki kalede geçen yıl Mersin Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan kazı çalışmaları, bu yıl Mersin Üniversitesi danışmanlığında gerçekleştirildi. Mersin'in simgesi olan ve önemli bir turizm potansiyeli bulunan Kızkalesi'nde tarihin izlerinin Mersin Üniversitesi danışmanlığında yürütülen çalışmalarla gün yüzüne çıkarılması amaçlanıyor. Bu çerçevede Mersin Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Şener Yıldırım’ın bilimsel danışmanlığında Korykos Kalesi'nde yapılan bu yılki kazı çalışmaları sona erdi. Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Murat Gizir, Mersin Müze Müdürü Songül Ceylan Bala ve öğretim üyeleri ile birlikte kalede gerçekleştirilen kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

 

“ÇALIŞMALAR SONUCUNDA MERSİN’İN BİR TURİZM MERKEZİ OLACAĞINA EMİNİZ”

Rektör Çamsarı, Mersin Üniversitesi olarak bölgedeki bütün kazı alanlarında aktif olarak yer aldıklarını belirterek, Kızkalesi’nde gerçekleştirecekleri projelerle de Mersin turizmine katkı sağlamayı hedeflediklerini, “Bugüne kadar burada tam bir kazı ve restorasyon çalışması yapılmadı. Biz de hem deniz ve hem de kara kalesiyle ilgili bir proje yapmak istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığından da destek alırsak burada kazı çalışmaları yoğun bir şekilde başlayacak. Üniversitemiz, bölgedeki bütün kazı alanlarında aktif olarak yer alıyor ve bununla da gurur duyuyoruz. Kızkalesi’ndeki çalışmaların da üniversitemiz bünyesinde devam etmesini istiyoruz. Bu noktada da hem yerel belediyelerimizden hem de bölge halkından destek bekliyoruz. Çalışmalar sonucunda Mersin’in bir turizm merkezi olacağına eminiz” diyerek dile getirdi.

“AMACIMIZ KALEYİ SAĞLAMLAŞTIRMAK VE YENİDEN TURİZME KAZANDIRMAK”

Kızkalesi’nin kara uzantısı olan Korykos Kalesi'ndeki kazı çalışmalarının bilimsel danışmanlığını yürüten Dr. Öğr. Üyesi Şener Yıldırım ise, “Korykos Antik Kenti, Helenistik dönemde güçlenmeye başlayan bir yerleşim alanı. Kara tarafındaki kalenin bulunduğu yer, kentin liman girişi. 11. yüzyılın sonuna geldiğimizde Bizans döneminde bir kale inşa ediliyor ve kale Kilikya Ermeni Krallığı zamanında daha da güçlendiriliyor. Amacımız, geçirdiği savaşlar ve zamanın yol açtığı tahribatı ortadan kaldırarak kaleyi sağlamlaştırmak ve yeniden turizme kazandırmak” dedi.

Yıldırım, Kızkalesi’nin Mersin’in simgesi olduğunu ifade ederek, “Kalede ilk kez geçtiğimiz yıl dış ve iç surlarda Müze Başkanlığı tarafından bir kazı çalışması yapıldı. Bu yıl da yine Müze Başkanlığı tarafından yürütülen ve benim de bilimsel danışmanlığını yaptığım bir kazı çalışması yapılıyor. Kısa süre çalıştık ve bu sezonu tamamladık. Önümüzdeki yıl çalışmalara devam edeceğiz. Orta vadede ise kalede hem sağlamlaştırma çalışmaları hem de kazı çalışmaları devam edecek. Kızkalesi, Mersin’in simgesi ve biz de burayı bir açık hava müzesi haline getirip, kentin turizm potansiyelini daha üst noktalara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Paylaş :
 
Etiketler :  kızkalesi, turizm, mersinüniversitesi, ahmetçamsarı, erdemli

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA