5 Kasım 2025 Çarşamba



17:21   MERSIN’DE TÜKETICI DENETIMLERI: 978 FIRMADA 66 BIN ÜRÜN INCELENDI   15:23   ALMANYA BÜYÜKELÇISI SORG, MERSIN’DE VALI TOROS ILE GÖRÜŞTÜ   15:02   TARSUS’TA IKLIM PROJESINE MECLIS ONAYı   14:05   MERSIN SANAYI ODASı PLATFORMU’NDAN TARSUS TSO’YA ZIYARET   13:10   MUADIL ILAÇ KAVGASıNDA YENI GÖRÜNTÜLER ÇıKTı   12:46   MERSIN’DE BIR HAFTADA 128 NARKOTIK OLAY: 146 GÖZALTı   12:02   MERSIN’DE GENÇLER MADDE BAĞıMLıLıĞıNA KARŞı TIYATRO ILE BILINÇLENIYOR   11:56   MTSO BAŞKANı ÇAKıR: "MERSIN, GıDA SANAYINDE AR-GE VE INOVASYONLA BÜYÜME HEDEFINDE"   10:51    AKDENIZ BELEDIYESI ARAÇ FILOSUNU GÜÇLENDIRDI   09:53   MESKİ, ALTYAPı VE ÜSTYAPı ÇALıŞMALARıNı SÜRDÜRÜYOR   09:49   MERSIN’DE MERCEK’IN SAÇ RENKLENDIRME KURSU YOĞUN ILGI GÖRÜYOR   09:38   AKOM, ANLıK IZLEME VE VERI ANALIZIYLE MÜDAHALE KABILIYETINI ARTTıRDı   15:38   MERSIN KENTI EDEBIYAT ÖDÜLÜ AHMET ÜMIT’IN   15:34   MERSIN’DE BIR HAFTADA 117 BIN ARAÇ DENETLENDI, BIN 577’SI TRAFIKTEN MEN EDILDI   15:31   YAŞLı ADAM, BAHÇESINI TEMIZLERKEN YANGıNDA HAYATıNı KAYBETTI   15:26   ÇETKODER’IN ÇEVRE VE TÜKETICI ÖDÜLLERI SAHIPLERINI BULDU   11:13   MERSIN’DE 2. KENT VE DENIZCILIK KONFERANSı DÜZENLENDI   10:42   MERSIN’DE KAÇAK TÜTÜN VE 65 ADET SIGARA SARMA MAKINESI ELE GEÇIRILDI   10:38   KAMYONET ILE OTOMOBIL ÇARPıŞTı: 4 YARALı   09:49   YAŞLıLARı SOYAN YANKESICI SUÇÜSTÜ YAKALANDı: O ANLAR KAMERADA  
 
 
 
 
 Cennet hurması üreticilerine "Akdeniz meyve sineği" uyarısı
   

Türkiye’de cennet hurmasının önemli üretim merkezlerinden Adana’da ziraat mühendisleri, üreticileri Akdeniz meyve sineği konusunda uyardı.

 

Tarih : 5 Eylül 2025 Cuma 10:57

Birçok üründe olduğu gibi cennet hurması Akdeniz bölgesinde Hatay, Mersin ve Antalya'da da birçok bahçede üretiliyor. Narenciyeyi geçen kış zirai donun vurması ardından da aşırı sıcaklar nedeniyle yanık oluşturması her sezon mücadele edilen Akdeniz meyve sineğinin yoğunlaşmasına neden olabileceği bildirildi. Özellikle yere dökülen, yanıkla birlikte çürüyen meyvelerin sineklere besin kaynağı olduğu belirtildi. Cennet hurmasının olgunlaşmaya başladığı bugünlerde Kozan ilçesinde bahçeleri gezen ziraat mühendisleri üreticileri bilgilendirdi. Bu yıl sert çekirdekli meyvelerde zararın görüldüğünü ancak cennet hurmasında sorun olmadığına değinen Ziraat Mühendisi Barış Kurtaran, eylül ayında yerdeki meyvelerin temizlenmesiyle riskin azaldığını söyledi. Kurtaran, aşırı sıcaklara rağmen ürünlerde rekolte kaybı beklemediklerini söyledi.

"Yaralanmış ve yumuşamış meyveler ideal ortam oluşturur"


Üreticilere uyarıda bulunan Kurtaran, "Zirai uygulamalar yapıldı, fakat meyveler büyüdüğü için tekrar yanma görülebiliyor. Rojo Brilliant çeşidi sert yapısı nedeniyle bu aylarda Akdeniz meyve sineğine karşı daha dayanıklı. Ancak Trabzon hurması daha yumuşak olduğu için sinek zararına açık. Güneş yanıkları sorun teşkil etmez, fakat yaralanmış ve yumuşamış meyveler Akdeniz meyve sineği için ideal ortam oluşturur. Çok hızlı üreyen bu zararlıyla mücadele çok önemli Öncelikle kültürel mücadele olmalı yani yere dökülen ve yumuşayan meyveler toplanıp imha edilmeli. Biyoteknik mücadele yöntemi olarak mutlaka tuzak kullanılmalı. Duruma göre kimyasal mücadele yöntemi de uygulanmalı. İkinci önemli sorun da yaz aylarının çok beklenmedik şekilde sıcak geçmesinden dolayı güneş yanıklıkları oluştu. Koruyucu kaplama ilaçları iyi uygulayan bahçelerde hasar çok az oluştu. Ama hiç uygulama yapmayan geç yapan ya da doğru yapmayan bahçelerde çok ciddi güneş yanığına bağlı hasar oluştu" diye konuştu.

Paylaş :
 
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 
  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA