13 Temmuz 2024 Cumartesi



16:30   AKKUYU NGS’DEKI KONTEYNERDE YANGıN ÇıKTı   14:46   MOTOSIKLET SÜRÜCÜLERI GÜVENLI SÜRÜŞ BECERILERINI GELIŞTIRIYOR   13:34   MERSIN’DE BAĞıMLıLıKLA MÜCADELE SÜRÜYOR   12:56   MERSIN VALISI PEHLIVAN: "İHRACATıNı YÜZDE 17 GIBI BIR NISPETLE EN ÇOK ARTTıRAN IL OLDUK"   12:49   TARSUS’TAKI DEZAVANTAJLı BÖLGELERDE HAVUZ KEYFI   12:07   AKDENIZ’DE PROJE EĞITIM VE UYGULAMA MERKEZINDE KURSLAR BAŞLıYOR   11:59   MERSIN VALISI PEHLIVAN, GÜLNAR’DA   11:51   TARSUS’TA SON KULLANMA TARIHI GEÇMIŞ ÇOK SAYıDA ÜRÜN ELE GEÇIRILDI   11:36   TARSUS’TA ’YAZ OKULU’ KURSLARı BAŞLADı   11:21   ’HELLO MERSIN’DE YAZ DÖNEMI KURSLARı BAŞLADı   11:09   MERSIN’DE ARANAN 79 ŞAHıS YAKALANDı   11:06   MUT’TA KAYıSı REKOLTESI 200 BIN TON OLARAK GERÇEKLEŞTI   10:49   AŞıRı SıCAKLARDAN KAÇAN TATILCILERIN YERINI GURBETÇILERIN DOLDURMASı BEKLENIYOR   09:38   MERSIN’DE ’İKLIM MERSIN TOPLANTıSı’ DÜZENLENDI   09:00   KONTROLDEN ÇıKAN LIMON YÜKLÜ KAMYON DUVARA ÇARPTı: 1 YARALı   19:19   VATANDAŞ SIRA BULMAZKEN TAM TEŞEKKÜLLÜ HASTANE DEVREYE ALINMIYOR   18:02   MIDE BALONU OPERASYONUNDA HAYATıNı KAYBEDEN ÜNIVERSITELI GENCIN GÖRÜNTÜLERI ORTAYA ÇıKTı   16:50   TARTıŞTıĞı MÜŞTERISINI ÖLDÜREN KÖPEK EĞITMENINE 16 YıL 8 AY HAPIS CEZASı   15:53   ÇAKıR: “BAŞARı HIKAYENIZ, MERSIN EKONOMISI IÇIN ÇOK ÖNEMLI”   14:54   GÜNEYKENT MEZARLıĞı 50 DÖNÜM GENIŞLIYOR  
 
 
 
 
Sağlıklı beslenme için önemli tavsiyeler
   

Yaz mevsiminde sıcakların artması ile bilinçsiz beslenmenin sebep olabileceği hastalıklardan kaçınılması için uyarılarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, rota virüsünden korunmak için dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili bilgi verdi.

 

Tarih : 6 Temmuz 2024 Cumartesi 18:05

Yaz mevsiminde artan sıcaklık, sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Yaz mevsiminde su tüketimi ve beslenme vücudun korunmasında büyük önem taşıyor. Yağlı kızartmalardan uzak durulması gerektiğini belirten uzmanlar, sebze tüketiminin önemine dikkat çekiyor. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya da yaz mevsiminde dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Günde en az 1,5 litre su içilmesinin gerektiğini belirten Sarıkaya, yaz mevsiminde rota virüsünden kaynaklalanan ishallerden korunmak için de hijyenin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

“YAĞDA KIZARTMALARIN TÜKETİMİNDEN KAÇINILMALI”

Besinleri kızartmak yerine suda haşlamanın daha sağlıklı olacağını belirten Sarıkaya, “Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine süt, taze meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yaz aylarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir. Günde 5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketilmesi gerekir” dedi.

“KAHVE, ÇAY VE GAZLI İÇECEKLER TERCİH EDİLMEMELİ"

Tatılı tüketiminin azaltılması gerektiğini kaydeden Sarıkaya, “Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemeli, beyaz ekmek pirinç yerine tam buğday ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Enerjisi yüksek basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ayrıca yaz aylarında egzersiz ve spor yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dakika önce 1-1.5 bardak, egzersiz sırasında ise 10-15 dakikada bir yarım bardak su içmek gereklidir. Ayrıca ter ile kaybedilen minerallerinde yerine konulması açısında ayran da tüketilebilir. Bunun yanında vücudun ihtiyacında fazla su tüketmesi de böbreklerin zarar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına sebep olabileceği unutulmamalıdır. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir. Ayrıca, yaşamın her döneminde yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az 1,5-litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine yarım yağlı süt, ayran, doğal maden suyu ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir” diye konuştu.

“YAZ AYLARINDA DIŞARIDA TÜKETİMİNDEN KAÇINILMALI”

Hijyenin önemine de değinen Sarıkaya, “Besin zehirlenmeleri, halk sağlığını yakından ilgilendiren ve özellikle yaz aylarında artan hastalıklardan biridir. Genellikle hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşı, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir. Yaz aylarında özellikle rota virüslerden kaynaklanan, bebek ve çocuklarda yaygın olarak görülen ishallerin önlenmesinde el temizliği ile sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamak çok önemli olup, ishali olanlar bol sıvı tüketmeye özen göstererek en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” şeklinde konuştu.

Paylaş :
 
Etiketler :  Sağlıklıbeslenme, korunma

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



  SPOR HABERLERİ
 



  MERSİN GÜNDEM

  NÖBETÇİ ECZANE
  SOSYAL MEDYA
 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersingundem.com.tr © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA